Vyhledej
Zvičina > Podnikání

Restaurace Country Saloon na náměstí TGM ve Dvoře Králové slaví 20 let, a to takřka se stejným personálem!

Redakce / 26.07.2016, Dvůr Králové nad Labem
Dvacet roků a takřka ve stejném složení! To je mezi restauracemi naprosto unikátní záležitost. Nejde jen o provozovatele. Těch, co mají dlouho, někdy i celé generace jeden podnik, těch je hodně. V Country Saloonu se ale minimálně mění i personál. No řekněte, kde vám pivo načepuje a přinese 20 roků jeden číšník, kde je 16 let stejný provozní a v neposlední řadě vede po celou dobu podnik jedna žena? To už příliš obvyklé není. A určitě to stojí za rozhovor.

FOTOGALERIE - Restaurace Country Saloon slaví 20 let!

Ke stolu si sedám s provozním restaurace - Tomášem Hakem, který zde pracuje zmíněných 16 let. Už v titulku máme, že restaurace slaví nádherných 20 let. Jak to tehdy bylo?

Restauraci si vysnil a tak, jak ji i nyní vidíte, začal budovat pan Pavlos Damianidis se svojí českou manželkou Ilonou Damianidu. Už dříve spolu provozovali vyhlášený nonstop Las Vegas na Karlově, kde jste si mohli dát knedlo-vepřo-zelo i ve 3 ráno, nebo vyhlášenou řeckou restauraci Rotunda v místní zoo. 

On sám se ale bohužel otevření nedožil. Zemřel při tragické autonehodě těsně před dokončením restaurace. Jeho manželka tehdy převzala jak hernu Las Vegas, tak restauraci Rotunda a nakonec se rozhodla dokončit a otevřít i restauraci Country saloon. A tak se zde v prosinci roku 1996 poprvé roztočilo pivo.

Po nehezkém vyhoštění dvorských provozovatelů občerstvení ze zoo se majitelka paní Ilona Damianidu věnovala už jen provozování Country Saloonu.

Jméno Ilona Damianidu evokuje Řecko. Bylo původním záměrem přinést něco řeckého i do české Country restaurace? Zůstalo něco z Řecka i do dnešních dnů?

Trochu ano, ale hlavním záměrem bylo udělat pořádnou stylovou country restauraci. I tak jsme dlouhá léta měli některé řecké speciality a čas od času řecké dny. K tomu, aby to bylo opravdu pravé řecké, je potřeba kvalitní kuchař, který to umí. Ten náš se nyní stará o nemocnou maminku. Určitě se s ním ale domluvíme a víkendy v řeckém stylu opět připravíme.
Přímo v restauraci nyní máme 2 výborné kuchaře, kteří se střídají. Kuchař Jarda u nás pracuje s přestávkami už také hodně dlouho. Nový kuchař Filip je zde zaměstnán sice teprve od jara, ale musím říci, že je šikovný a snaživý. Oba kuchaři jsou již tak sladěni, že by hosté neměli poznat, který má směnu. Přes obědy máme ještě výpomoc na výdej hotových jídel, což je přímo dcera majitelky Ilona.

Jaký je tedy jídelníček a jaká jsou nejoblíbenější jídla?

Zhruba před 3 lety jsme poměrně zásadně předělali jídelníček. Zaměřili jsme se na steaky, bifteky a grilovaná masa, které k country stylu neodmyslitelně patří. Velmi oblíbené jsou po celých 20 let například těstovinové kastroly. To je cca kilový kastrol těstovin s kuřecím masem, nebo se zeleninou, a to vše za hezkou cenu. Je to samozřejmě výhodné třeba pro rodiny s dětmi. Hodně oblíbené jsou kovbojské bramboráčky, což jsou olomoucké syrečky zapečené v bramboráku. Ty máme na jídelním lístku také po celých 20 let. 

Nyní máme několik zcela nových jídel, jako je například grilovaný hermelín se zeleninovým salátem, gnocchi s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou nebo vepřové medailonky s brusinkovou nebo hříbkovou omáčkou. Pro páry, či více osob pak nabízíme například "směs hladového medvěda", nebo velký talíř steaků a bifteků z různých druhů masa pod názvem Ohio. 

Pro děti máme vepřové či kuřecí řízečky, těstoviny s mákem a máslem, nebo těstoviny s brokolicí v sýrové omačce.

Jaké tu čepujete pivo?

Od Budvaru máme 100 a 120, Pardál 100, točený nealkoholický Budvar, ale nejoblíbenější je Krakonoš 120.  Ten u nás čepujeme nejvíc a máme ho zde opět celých 20 let. Vychází to na celkem neuvěřitelných cca 400 000 piv. Mezi restauracemi jsme vyhlášení právě dobrým pivem, za kterým k nám přichází spousta hostů. Tento trend držíme již dlouhou dobu. Z nealkoholických nápojů máme nově domácí limonády, celkem 6 druhů a k tomu samozřejmě malinovku, kofolu a další oblíbené nealkoholické nápoje.  

Kuchaře už jsme probrali, ale jak další personál? V úvodu píšeme, že i obsluha patří k historii podniku.

Ano je to tak. Číšník Tomáš zde pracuje už od úplného začátku. V té době ještě studoval, chodil sem na praxi a hned po škole k nám nastoupil. Nyní je jedním ze tří služebně nejstarších číšníků na královédvorsku, a to je pro některé štamgasty zásadní. Mnozí z nich sem chodí celých 20 let a vědí, že bez říkání dostanou na stůl to svoje. Na druhou směnu tu máme servírku Kristýnu. Ta u nás pracuje 2 roky a je také velmi šikovná a oblíbená. Oba mají navíc k ruce dalšího brigádníka a barmana, kterým je mladší syn majitelky Pavlos. Starší syn David žije v Praze, ale dle možností pomáhá s vedením restaurace. No a já jsem synovec, takže to je vlastně rodinný podnik… :-)

Jak to je s kouřením ve vaší restauraci?

U nás se už dlouho nekouří přes obědy do 14 hodin, jinak ano. Máme i nekuřácký prostor, ale to je zejména proto, že tam je snížený strop a když si tam někdo zapálí, tak je tam velmi brzy nedýchatelno i pro kuřáky. Někdy jsou nekuřácké i koncerty. To když si to vyžádají muzikanti. 

V Country Saloonu jsou i koncerty? Kdo zde hraje a jak často?

Koncerty jsou cca  1x za 3 týdny až za měsíc. Hrají zde zejména místní country a trampské kapely a i ty už u nás vystupují dlouhodobě a mají svůj okruh posluchačů. Samozřejmě ne ze všech míst je na podium vidět, a proto je dobré si včas rezervovat stůl. Za těch 20 let se zde vystřídala řada muzikantů včetně hvězd jako je Pavel Bobek, Nezmaři a řada dalších.

Slyšel jsem, že štamgasti se starají i o historii Country Saloonu?
Máme tady krásnou fotoknihu personálu, který se u nás vystřídal, a hlavně sešit, kam si za dlouhé roky shromažďujeme hlášky hostů i personálu. Jsou to veliké cennosti, o které pečujeme, ale třeba na baru k prohlédnutí to i půjčíme. (smích)

Výběr několika hlášek:… Nahoře podáváte stejná jídla jako dole?
… Prosím Vás, tady se sedí i nahoře? A to jídlo nosíte zezdola?
… Kdo je tady přes spodek a kdo je tady přes vršek?
… Prosím Vás, ta křídla jsou vepřová? 
… Jednu sodu a dvě prodloužená pressa.
… Prosím Vás, jak funguje ten jukebox? Ale to je automat na cigarety. Aha, tak nashledanou.
… Jaké máte pivo? Krakonoš 12°, Budvar 10°, 12°, černé a nealko, Pardál 10°. Dám si Gambáče.
… Můžete mi přinést pouze skleničku? Já mám pití s sebou.


Související články
Královédvorští rybáři prodávají čerstvé ryby ještě v lednu
Základní pravidlo pro výživu dětí: kvalitní základní potraviny. Co na to školy? A co na to místní školy?
Dvůr Králové nad Labem se chlubí novou pasáží. Slavnostně byla otevřena ve středu 27. dubna
Samoobslužné benzinky na Královédvorsku - trénink na cesty do zahraničí
Restaurace Country Saloon na náměstí TGM ve Dvoře Králové
Související odkazy
Webové stránky restaurace
 
Vaše komentáře
27.07.2016 09:32, Reagovat
Jen je škoda, že v pátek ani v sobotu po 22. hodině už nedostanete ani utopence.

Přečteno 4320x